Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ της Κροατίας προσκυνητής του Ι. Λειψάνου της Αγίας Ελένης

Στην ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης της πνευματικής ταυτότητας της Ευρώπης αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, κ. Νταβόρ Ίβο Στιρ.

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Κροατίας επισκέφθηκε τον Ι. Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας ομωνύμου Δήμου Αττικής προκειμένου να προσκυνήσει το Σεπτό Λείψανο της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης και το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, που φιλοξενούνται στην πατρίδα μας από τις 14 Μαΐου.

Τον κ. Στίρ ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Κροατίας στην Αθήνα Δρ. Ivan Velimir Starcevic, υποδέχθηκε στα προπύλαια του προσκυνηματικού Ναού της Αγίας Βαρβάρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ.Αγαθάγγελος, γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Γιώργος Καπλάνης, οι Διευθυντές Υπηρεσιών &  Διοικητικού-Οικονομικού της Αποστολικής Διακονίας Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος και Πρωτοπρεσβύτερος Λεωνίδης Φ. Ψαριανός, ο προϊστάμενος του Ι. Προσκυνήματος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Δαμιανάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Αποστολικής Διακονίας κ. Άρης Μυλωνάς.

«Η επίσκεψη σας εδώ δείχνει την πίστη σας στον Θεό, την αγάπη σας στην Εκκλησία και την ευλάβεια σας στην Αγία Ελένη» δήλωσε απευθυνόμενος προς τον Υπουργό, ο Επίσκοπος Φαναρίου.

«Με την παρουσία σας, ενισχύετε το ιστορικό γεγονός ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής Ιστορίας είναι η πίστη του Χριστού, είναι η δύναμη που μας κάνει να μοιραζόμαστε οι λαοί της Ευρώπης ένα κοινό όραμα για τον κόσμο» συμπλήρωσε ο Θεοφιλέστατος ο οποίος τίμησε τον κ. Υπουργό με το αναμνηστικό μετάλλιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τις ρίζες μας και να το πιστέψουμε. Μόνο εάν γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, τις κοινές μας ρίζες και ταυτότητα και το πόσο βαθιά ριζωμένοι είμαστε στον Χριστιανισμό μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί και στους άλλους, αλλά πρώτα πρέπει να αποδεχθούμε τον εαυτό μας και την ταυτότητα μας» δήλωσε ο Κροάτης Υπουργός. Συμπλήρωσε πως «Ήταν προνόμιο για εμένα και την αντιπροσωπεία μας, να βρεθούμε εδώ και να προσευχηθούμε ενώπιον του Σταυρού και της Αγίας Ελένης».
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Κροατίας προσκυνά την Αγία Ελένη

Κατά την παραμονή του στον χώρο όπου για πρώτη φορά στην Ιστορία φιλοξενείται το Ι. Λείψανο της Αγίας Ελένης της Ισαποστόλου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Κροατίας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου για το έργο που επιτελεί η Αποστολική Διακονία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.